Σημαντική παρέμβαση για τους περιορισμούς που θέσπισε η κυβέρνηση στη δημοσιογραφική κάλυψη των δικών, κάνει η Ομοσπονδία των Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), που εκπροσωπεί όλες της Δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας.
Η ΠΟΕΣΥ, στο όνομα της υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας, καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη να αποσύρει την επίμαχη διάταξη η οποία ενισχύει τους περιορισμούς στην δημοσιογραφική κάλυψη δικών. Και στην πραγματικότητα περιορίζει την αποτύπωση που παρέχουν τα Παρατηρητήρια για την ενημέρωση της κοινής γνώμης σε σημαντικές δίκες, όπως αυτές της Χρυσής Αυγής, της υπόθεσης Λιγνάδη, ή για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.
Όπως υπογραμμίζει το δευτεροβάθμιο Σωματείο των δημοσιογράφων, η διάταξη που περιορίζει ακόμη περισσότερο τους δημοσιογράφους στη διάρκεια κάλυψης δικαστικών υποθέσεων από το ακροατήριο, «πλήττει περαιτέρω την αρχή της δημοσιότητας που αποτελεί Συνταγματικό εχέγγυο για τη διασφάλιση μιας δίκαιης δίκης και δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο και την υποχρέωση των δημοσιογράφων για ποιοτική και αντικειμενική ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας».
Αναλυτικά η Ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την πρόσφατη νομοθέτηση που ενισχύει τους περιορισμούς στην δημοσιογραφική κάλυψη δικών, και μάλιστα, σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία είναι σε εξέλιξη δικαστικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό και πολιτικό ενδιαφέρον όπως αυτές για την «Χρυσή Αυγή» σε δεύτερο βαθμό και την υπόθεση για την δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.
Ουσιαστικά, με τη νέα διατύπωση του άρθρου 31 του νόμου 5119/2024 η οποία δεν είχε ενσωματωθεί στο κείμενο που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση, ορίζεται σαφώς ότι «απαγορεύεται η ολική ή μερική με οποιονδήποτε τρόπο» μετάδοση της δίκης.
Το συγκεκριμένο άρθρο, με το οποίο αντικαταστάθηκε το άρθρο 8 του νόμου 3090/2022, πλήττει περαιτέρω την αρχή της δημοσιότητας που αποτελεί Συνταγματικό εχέγγυο για τη διασφάλιση μιας δίκαιης δίκης και δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο και την υποχρέωση των δημοσιογράφων για ποιοτική και αντικειμενική ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας.
Η ΠΟΕΣΥ, αποδέκτης των διαμαρτυριών συναδέλφων, δημοσιογραφικών ομάδων που με κόπο κάλυψαν δίκες, ιστορικής σημασίας, όπως η Δίκη για την Χρυσή Αυγή, συντάσσεται με την αγωνία τους και ζητεί να αποσυρθεί αμέσως η νέα διάταξη.
Σημειώνει δε ότι ήδη και πριν ακόμη «στεγνώσει το μελάνι» της δημοσίευσης του νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης , η ερμηνεία της διάταξης, οδήγησε σε απαγόρευση γραπτής ανταπόκρισης δίκης από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης.
Η ΠΟΕΣΥ παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας και καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη να αποσύρει τη διάταξη.